BIO RASTLINNÉ BIELKOVINY NIE LEN PRE VEGETARIÁNOV

BIO RASTLINNÉ BIELKOVINY NIE LEN PRE VEGETARIÁNOV

Náš organizmus nevyhnutne potrebuje bielkoviny k tomu, aby naše telo správne fungovalo.

Najčastejšou chybou ľudí, ktorí držia diétu je to, že kým sa vzdajú mäsa, nenahradia pre telo potrebné bielkoviny z iných zdrojov. Odborníci pre diétu nepodporujú ani neodporúčajú jednostranné diéty, ktoré odoberú z organizmu niektorý nepostrádateľný zdroj živín, lebo  si ich ľudia zvyčajne ničím nenahradia.

Tí, ktorí zo svojho stravovania vylúčili jedlá živočíšneho pôvodu, musia zabezpečiť takú náhradu bielkovín, ktoré sú rovnocenné so živočíšnymi bielkovinami.  Našťastie nie len jedlá živočíšneho pôvodu obsahujú bielkoviny,  ale existujú aj rastlinné bielkoviny, ktoré pokojne môžu konzumovať aj ľudia s vegánskym stravovaním. 

Ako nevýhoda rastlinných bielkovín sa najčastejšie spomína, že nedokážu plne nahradiť živočíšne bielkoviny. Dobrou správou pre vyznávačov vegetariánskeho alebo vegánskeho životného štýlu je, že predsa existujú plnohodnotné  rastlinné bielkoviny.

Čo robí rastlinné bielkoviny plnohodnotnými? To, že obsahujú tie esenciálne aminokyseliny, ktoré si organizmus samostatne nedokáže vyprodukovať, aj keď sú nevyhnutne potrebné k zdravému fungovaniu buniek.  Práve preto je žiaduce voliť si také kompletné zdroje rastlinných bielkovíny, ako je napr. bielkovina hrachová, ryžová alebo z konopných semien. Výroba rastlinných bielkovín prebieha tak, že danú rastlinu vysušia a  potom rozdrvia do podoby prášku.  Následne tento prášok zriedia s vodou, vymyjú z neho vlákninu a škrob.  Týmto postupom sa dosiahne, že ryžový a hrachový proteín vo finálnej práškovej podobe disponuje  najmenej80% -ným obsahom bielkovín.

Konopný proteín sa pripravuje trochu inak. Vyrába sa vylisovaním  oleja z konopného semienka, ktoré sa  potom pomelie. Výsledkom je konopný proteín so zvýšeným, takmer 50%-ným  podielom bielkovín.

Výhodou rastlinných bielkovín je ich dobrá stráviteľnosť. Pri ich každodennej konzumácii to nie je zanedbateľná vlastnosť, lebo ich môžete zaradiť aj do večere, nenaruší spánok, telo sa neunaví trávením stravy.

Vyššie spomínané vegánske bielkoviny sú vhodné aj pre skupiny ľudí s rôznymi alergiami či potravinovými intoleranciami vrátane celiatikov, alebo pre tých, ktorí neznášajú sóju (sójové bielkoviny sa mužom ani neodporúčajú pre obsah estrogénov), respektíve nekonzumujú cukor.

Organiqa bio bielkovinymi svojmu telu môžete dodať kompletný zdroj bielkovín,  váš organizmus aj bez mäsa môže byť dokonale zdravý, a aj vegáni alebo vegetariáni ich môžu užívať dlhodobo.

V ponukeOrganiqa Superfoods si našli miesto 3 druhy bez príchute a 2 ochutené: popri bio ryžového proteínu, bio hrachového proteínubio konopného proteínu sú dostupné aj ochutené bielkovinové zmesi: acai-banán alebo čokoláda-maca.

Či  s príchuťou alebo natural, u nás nájdete zdravé a vegánske bielkovinové prášky, a to výlučne v bio podobe, bez pridaného cukru, konzervačných látok alebo iných prísad!

Ako najlepšie konzumovať rastlinné bielkovinové prášky? Najobľúbenejším spôsobom je pridať do ovocného kokteilu 1-2 polievkovej lyžice, ale mnohí používajú rastlinné bielkoviny na pečenie, čo je tiež veľmi praktické, veď maškrtenie takto nebude len „prázdny“ prísun kalórií.

2019-01-07T14:41:05+00:00